Ułożenie w jodełkę węgierską
W ostatnim czasie wielką popularnością cieszą się podłogi układane w jodełki. Jest to nawiązanie do klasycznej elegancji oraz przełamanie trwającej mody na deski podłogowe kładzione wzdłużnie. Aby podłoga mogła zostać ułożona w jodełkę musi spełniać dwie cechy – wszystkie elementy muszą być tej samej długości oraz muszą posiadać prawo-lewy układ pióro-wpustu.
Zaletą takiego ułożenia podłogi jest większa kompensata pracy drewna w stosunku do ułożenia wzdłużnego (w „okrętówkę”). W zależności od kąta zacięcia pośród jodełek wyróżniamy: klasyczną (90°), francuską (45°) oraz jodełkę węgierską (60°).
Jodełka węgierska to produkt siostrzany do jodełki francuskiej. Początkowo mało znana, zaczyna być coraz częściej spotykana, stając się powoli następcą, albo co najmniej równie popularną podłogą. Układana zwykle w mniejszych pomieszczeniach, stanowi ciekawą alternatywę dla pozostałych podłóg.
Podłogi tego typu (w których wykorzystywane są deski zacięte pod odpowiednim kątem: jodełka węgierska - 60°) są zwykle bardziej kosztowne ze względu na odpad generowany przy zacinaniu. Wysokiej jakości produkty charakteryzują się pióro-wpustem na skośnej krawędzi, który pozwala na prawidłowe położenie podłogi przez montażystę bez charakterystycznego „rozmijania się wierzchołków”.
Jeżeli szukasz jodełki o innym kącie lub długości, napisz do nas! Dzięki zastosowanej innowacyjnej metodzie produkcji, nie mamy ograniczeń w produkcji bardzo długich elementów lub nietypowych kątów zacięcia.